KIND

10 tips om je kind zindelijk te krijgen

zindelijk

En ineens zijn ze zindelijk. Ik kon wel een gat in de lucht springen. Weer een mijlpaal. Bij mijn zoon ging het van de één op de andere dag. Er ging een knop bij hem om en hij was volledig zindelijk. Ook ’s nachts. En de zogenaamde ‘trainingstijd’ was ook niet langer dan twee weken. Mijn dochter vond de luier in eerste instantie wel prettig. Zij deed ook gerust haar behoefte erin en kwam vriendelijke vragen om haar te verschonen. Hoe schattige dat ook was, daar moest wel verandering in komen. Ze was er namelijk wel aan toe om zonder luier verder te gaan..

Je merkt aan een kind wel wanneer de tijd rijp is. Bij de één is het eerder, dan bij de ander. En dan is het aan jou om daar op in te spelen. En binnen de kortste keren, zijn ze zindelijk. Deze tips hebben het bij ons in ieder geval goed gedaan. We hebben zowel een potje als een brilverkleiner gebruikt.

1. Begin op een moment dat het goed voelt. Start niet als er nieuwe ontwikkelingen zijn, zoals een nieuwe baby, verhuizing, overlijden etc.

2. Schaf luierbroekjes aan i.p.v. gewone luiers. Draagt makkelijker en kunnen kinderen het vaak zelf aan en uit doen.

3. Begin iedere ochtend en avond je kindje op het potje te zetten, zodat ze alvast kunnen wennen. Meestal zijn dat ook de momenten dat ze daadwerkelijk in het potje poepen of plassen.

4. Maak een poster met een aantal hokjes. Als ze op het potje plassen/poepen, krijgen ze een sticker. Als alle hokjes vol zijn, krijgen ze een cadeautje.

5. Prijs ze als ze in het potje hebben geplast/gepoept. Dat geeft ze zelfvertrouwen en motiveert om steeds vaker op het potje te gaan.

6. Plak een sticker in het potje en laat ze daar op plassen. Voor jongens ook handig om goed te richten als ze staand leren plassen.

7. Laat ze steeds vaker zonder luier lopen, met gewoon ondergoed aan. Dit voelt meteen anders. Neem extra ondergoed en kleding mee, want ze zullen zeker in het begin wel een ongelukje hebben. Maar juist dat is in het begin niet erg, want met een natte broek willen ze niet lopen.

8. Wordt niet boos als ze in hun broek geplast/gepoept hebben. Ze moeten niet het gevoel van schaamte krijgen of het gevoel dat ze iets niet goed gedaan hebben.

9. Als ze een beetje wiebelen of onrustig doen, zet ze direct op het potje. Ze zullen vaak zeggen dat ze niet hoeven, maar geloof me, ze moeten echt.

10. Doe ze ’s nachts een onderbroekje aan met daarover een luierbroekje. Ze voelen dan niet direct de luier Hierdoor zijn ze beschermd mocht er een ongelukje gebeuren.

Je kan er soms moedeloos van worden, maar met een beetje geduld en deze tips, heb jij straks een zindelijk kind.

Succes! Ben benieuwd of het heeft gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge