STIL GEBOREN, ZWANGER

Heeft mijn lichaam gefaald tijdens mijn zwangerschap?

echo

Dat je een gezond kind ter wereld brengt, is lang niet altijd vanzelfsprekend. Als je zwanger bent, is dat uiteraard niet iets waar je liever aan denkt. Je zit op een roze wolk. Heel logisch ook. De meeste zwangerschappen gaan gelukkig ook goed. En als je nergens last van hebt, denk je daar ook zeker niet aan.

Zo was ik ook. Ik heb twee hele goede zwangerschappen gehad en had (behalve last van mijn bekken) nergens last van. De onderzoeken waren allemaal goed, dus ik hoefde me nergens zorgen om te maken, dacht ik.

Mijn derde zwangerschap verliep ook goed. Ging keurig naar mijn afspraken, had de welbekende 20 weken echo. Daar scheen de baby wat aan de grote kant te zijn. Dat is hoe ze het aan ons vertelde. Om die reden moest ik daarna nog een keer terug komen voor een extra echo. We maakten ons nergens zorgen om, want onze oudste zoon is ook een hele lange jongen en als baby ook altijd groot geweest. Dus bij deze baby (wat ook een jongen was), dachten wij hetzelfde. Zwangerschapssuiker of iets dergelijks was ook niet aan de orde, dus daar kon het ook niet aan liggen.

Bij de extra echo was de baby alweer wat gedaald en was dus niet meer aan de grote kant. Geen zorgen dus, werd ons verteld. Mijn zwangerschap verliep verder rustig en met 30 weken zou ik nog een echo krijgen voor de zekerheid. Ik vond het prima, want nu kon ik nog een keer naar de baby kijken. Echo’s heb ik altijd leuk gevonden. Tijdens deze echo vertelde ze ons dat alles goed was en stuurde ons met deze informatie naar huis.

En na ruim twee weken gebeurde het onwerkelijke. Mijn baby was overleden in mijn buik.
Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Alles was toch goed? Hoe kan het zo zijn dat mijn baby dan is overleden? Ik, die dacht dat alles goed was, heb nu niet een zwangerschap goed kunnen voltooien. Waar is het fout gegaan? Aan de baby was optisch niets te zien. Waar heeft het dan aan gelegen? Aan mij dus. Mijn lichaam heeft gefaald.

Vanaf dat moment ging er van alles door mijn hoofd. Ik was hier verantwoordelijk voor. Mijn baby die op mij, zijn moeder rekende, heeft gefaald. Wat heb ik gedaan? Ik probeerde na te denken wat ik de afgelopen tijd had gegeten. Daar zal het aan gelegen hebben. Had ik iets gegeten en heb ik daardoor een listeriabacterie opgelopen? Dat kan niet anders, want alles was toch verder goed? Ik heb vast iets gegeten wat dit veroorzaakt heeft. Maar wat kon het zijn? Ik at geen producten die je tijdens een zwangerschap niet mocht.

Uit onderzoek zou moeten blijken of het de listeria bacterie was geweest. Wekenlang heb ik mijzelf de schuld gegeven. Wat was het toch? Het ergste gevoel wat je als moeder kan hebben. Het gevoel dat je je kind in de steek hebt gelaten. Niet heb kunnen zorgen dat hij gezond en wel ter wereld kon komen.

7 thoughts on “Heeft mijn lichaam gefaald tijdens mijn zwangerschap?

  1. Pff, wat ontzettend heftig om mee te maken. Logisch dat je het gevoel hebt dat je lijf je in de steek hebt gelaten. Hopelijk kun je dit verlies een plekje geven.

  2. Wat een naar gevoel. Ik weet niet of het helpt, maar ik vind beslist niet dat jij of je lichaam gefaald hebben. Soms gebeuren dit soort nare dingen gewoon, en dat is echt niet jouw schuld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge