KIND

5 tips om zonder struggle de tanden te poetsen van je peuter

tandenpoetsen

“Ik wil het zelllufff doen”, dat is wat we hier regelmatig van onze peuter dochter horen. En hoe leuk ik het ook vind dat ze zich op deze wijze zelf wilt ontwikkelen, vind ik het ook belangrijk dat ze een schoon gebitje heeft en houdt. Dus wil ik graag dat wij haar nalopen, nadat ze zelf heeft gepoetst. Maar nalopen bij een peuter kan een missie kansloos zijn, als ze daar geen zin in hebben. Dan wordt het een strijd en daar heb ik dan weer geen zin in.

Probeer maar een gebitje te poetsen of na te lopen als ze hysterisch zijn. Ze schreeuwen dan misschien hard met hun mond open, maar tanden poetsen gaat hem echt niet worden. En dat moet je ook niet willen. Tandenpoetsen met je peuter moet geen struggle zijn. Het moet een dagelijkse routine zijn, die voor zowel je peuter als jezelf als ouder een leuke bezigheid wordt. Haha ja echt… Kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn.

Soms hoor ik ouders zeggen, dat tandenpoetsen echt een drama is en laten het dan maar voor wat het is. Ik snap heel goed dat je als ouder geen zin hebt in een peuter die de boel bij elkaar schreeuwt. Ook is een peuter vaak na 10 seconden alweer klaar en heb je dus eigenlijk helemaal niets gepoetst. Maar rotte tandjes zijn veel erger. Als je een verhaaltje gaat vertellen tijdens het poetsen, willen ze weer terugpraten en dat schiet ook niet op. Met deze tips wordt tandenpoetsen met je peuter weer leuk!

Hierbij mijn 5 tips om zonder struggles de tanden van je peuter te poetsen:
1. Laat je peuter eerst zelf zijn/haar tanden poetsen

2. Poets vaak zelf ook je eigen tanden samen met je peuter en laat je peuter jou nadoen

3. Zet een muziekje aan en poets net zo lang tot het einde van het liedje

4. Zet je kind op dezelfde hoogte als jijzelf als je je peuter naloopt. Ik zet mijn dochter bijvoorbeeld op de badrand (en houd haar met één hand vast). Je zou ook een stoel kunnen gebruiken of je kind op de wastafel laten zitten

5. Tel zingend tot 100 terwijl je de tandjes van je peuter poetst. Daar worden ze vaak rustig van (soms ga ik weleens door tot 150, haha). Je kunt ook een liedje gaan zingen. Peuters vinden het boeiend als je zingt en laten zich dan makkelijker poetsen.

Ben benieuwd wat jullie doen/deden? Wellicht heb jij nog een gouden tip.

logo

9 thoughts on “5 tips om zonder struggle de tanden te poetsen van je peuter

  1. Goede tips, het is hier nooit echt eengrot probleem geweest, maar wel iets wat niet van harte ging. Wij zijn vrij snel op advies van de tandarts met een elektrische tandenborstel gaan poetsen.

  2. Mijn kinderen waren er ook niet zo dol op, maar ja, het moest gewoon gebeuren. Elektrische tandenborstels schijnen het echt makkelijker te maken.

  3. Als je dat wil doen, kan het inderdaad maar beter zonder struggle of dwang zijn. Fijn dat je daar leuke trucjes voor gevonden hebt 🙂 peuter én mama blij, ideaal

  4. Hier is het tanden poetsen meestal geen drama gelukkig, maar soms heeft meneer gewoon geen zin en dan gebeurt het ook niet als het aan hem ligt. Hier helpt zingen inderdaad ook goed, ik zing altijd wat ik aan het poetsen ben en dat ik snoepjes wegpoets en zn boterhammetjes en het avondeten en het toetje. Beetje improviseren haha, maar dat vindt ie meestal wel geweldig.

  5. Gouden tip? Ik weet het niet. Wat wij hebben gedaan is haar laten wennen aan de tandenborstel in de mond. Al vanaf het eerste witte puntje gaan tanden poetsen. Eerst met de handtandenborstel maar als snel met de electrische tandenborstel. Dat wil zeggen. Wij hebben een Frozen-tandenborstel dus ze moet wel al wat ouder zijn geweest. ’s Ochtends laat ik het haar nu zelf doen (ik poets wel na) en ’s avonds doen wij het (elektrisch). Echt wel zo’n 3 minuten. Gewenning helpt denk ik. Maar ik denk ook dat het helemaal afhangt van je kind.

  6. Ik heb mijn dochter ook al op vroege leeftijd kennis laten maken met tandenpoetsen. Ze heeft het ook nooit met tegenzin gedaan gelukkig. Een goede tip om muziek op te zetten tijdens het tandenpoetsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge