KIND

7 tips om je kind van de fopspeen af te helpen

k3 microfoon

Mijn oudste zoon heeft nooit een fopspeen gehad. Hij wilde het gewoon niet en heeft er ook nooit behoefte aan gehad. Mijn dochter echter wel. Toen zij als baby krampjes had, hielp het zuigen op de fopspeen. Na een tijdje begon ze te duimen, maar na een maand of zes of zeven was dat over en wilde ze de speen weer. En die is daarna ook een tijd gebleven. Ze was er zeer aan gehecht. Nooit wilde ze een knuffel in bed, maar altijd een speen.

Als we ergens weg gingen, moesten we ervoor zorgen dat ook de fopspeen meeging, want anders was het drama. Ik probeerde toch vaak weer knuffeltjes in bed te leggen, maar die werden er gewoon weer uitgegooid. Als ze verdrietig of boos was, dan schreeuwde ze om haar ‘FOOOPPPIEE’! En ze hield niet op tot ze het kreeg.

Daar moest verandering in komen, want ze naderde ook bijna de drie jaar. En ik vond het wel genoeg geweest. Deze manier heeft bij ons goed gewerkt. Mijn dochter had soms wel drie spenen in bed. Als jouw kind dat ook heeft, zorg dan dat je er steeds één weghaalt, zodat je er uiteindelijk maar één overhoud.

Tip 1:
Begin er pas aan als er rust is. Dus niet als je net verhuisd bent, of een broertje of zusje is geboren of iets anders wat impact kan hebben.

Tip 2:
Als ze de hele dag met een fopspeen lopen, zorg dan dat het beperkt wordt tot alleen in bed. De speen blijft dus altijd in de slaapkamer.

Tip 3:
Laat ze altijd zelf de speen in bed leggen als ze de kamer uitgaan. Dan hebben ze het gevoel dat ze controle hebben over de speen.

Tip 4:
Probeer toch een knuffel of pop in bed te leggen, zodat ze daar alvast gehecht aan kunnen raken. Iedere avond gewoon weer proberen als ze eruit gegooid worden.

Tip 5:
Bereid je kindje erop voor dat de fopspeen binnenkort weggaat. Dat deze of naar een andere baby zal gaan of dat je het in een doosje zal opbergen, omdat zij nu groot zijn geworden en geen fopspeen meer nodig hebben.

Tip 6:
Beloon ze met iets wat ze erg graag willen. In ons geval wilde onze dochter de K3 microfoon heel graag. Deze heeft ze gekregen en heeft toen netjes de fopspeen gegeven.

Tip 7:
Volhouden!! Uiteraard ging ze niet rustig slapen zonder speen, maar wilde ze het terug. Toen was het huilen…. Hier moet je echt volhouden. Hoe zielig ik het ook vond, het was voor haar eigen bestwil. Dit heeft bij ons twee dagen/avonden geduurd en toen was het over.

Ze heeft daarna nooit meer om de fopspeen gevraagd.

Ben benieuwd of je zelf nog andere tips hebt die geholpen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge