MOMLIFE, STIL GEBOREN

5 adviezen om je leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis

adviezen

Na het herseninfarct van mijn man en het overlijden van onze zoon in drie maanden tijd, heeft een flinke krater in ons leven achter gelaten. We hebben de donkerste dagen gezien, maar we keken wel weer uit naar de eerste zonnestralen. Hoe moeilijk het ook is, je moet jezelf weer oppakken en doorgaan. En doorgaan betekent niet, vergeten en achter je laten. Het betekent in mijn ogen, je zelf herpakken en kracht putten uit wat je hebt meegemaakt. Het zeggen, is makkelijker dan het doen, dat weet ik. Blijven hangen, is ook een optie, maar daar heb je uiteindelijk niets aan.

In ons geval, had ik er ook voor kunnen kiezen om de gordijnen te sluiten en mijn bed niet meer uit te komen. Tuurlijk heb ik er wel aan gedacht. Ik ben in het diepste van mijn hart geraakt. Het litteken zal voor altijd blijven. De wond moet echter helen. Wij klimmen nog steeds uit het dal, maar zijn al een flink stuk omhoog geklommen.

Dit zijn mijn adviezen om je leven weer kleur te geven na een heftige gebeurtenis.

Advies 1: Praat!
Blijven communiceren is het aller belangrijkst. Het makkelijkst lijkt natuurlijk niet te praten over wat je hebt meegemaakt. Veilig in jezelf te blijven. Maar uiteindelijk zal dit je opvreten. Als je niet communiceert, weten mensen om je heen (je partner, gezinsleden, familieleden, vrienden etc.) niet hoe jij je voelt. En zeker in zo een situatie, lucht het op door te praten.

Advies 2: Zoek hulp
Wees dan niet bang om hulp te zoeken en te krijgen. Hulp kan op vele manieren. Hulp bij het communiceren en verwerken bij bijvoorbeeld een psycholoog. Hulp met je kinderen. Het is geen zwakte om hulp te krijgen. Soms heb je weer even dat opstapje nodig, om verder te kunnen.

Advies 3: Ga eruit
Na een ingrijpende gebeurtenis wil je waarschijnlijk het liefst binnen blijven. Niemand onder ogen komen, maar de muren zullen uiteindelijk op je afkomen. Ga op pad. Ga met je partner, kinderen of wie dan ook ergens weg. Dat kan een dagje weg zijn of een vakantie. Je zult merken dat je mindset anders wordt en je weer oplaadt.

Advies 4: Lach!
Lachen is het beste medicijn zeggen ze weleens. Dat is ook zo. Soms voel je je schuldig om weer te lachen. Je hebt zo iets heftigs meegemaakt, dat je denkt dat er geen ruimte is voor vreugde. Dat is niet zo! Lachen betekend niet dat je iets of iemand vergeet. Door te lachen, bloei je weer op.

Advies 5: Verdriet mag er zijn
Je leven weer oppakken, wil niet zeggen dat je geen verdriet meer mag hebben. Zoals ik al eerder zei, laat een ingrijpende gebeurtenis een litteken achter. Je begint met een open wond, die moet helen, Hier hoort verdriet bij. Wees niet bang om je tranen te laten gaan. Ik was zelf iemand, die nooit bij een ander mijn tranen liet zien. Nu, heeft denk ik iedereen mijn tranen wel gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge