STIL GEBOREN

Hoe vervoer je een stil geboren baby?

stil geboren baby

We kregen de dag voor de bevalling de vraag of we onze baby mee naar huis wilde nemen? Geen haar op mijn hoofd die daarover twijfelde. Natuurlijk wil ik dat. Het maakt mij niet uit hoe hij eruit komt te zien. Het is en blijft mijn kind en ik zal hem zeker mee naar huis nemen. Het idee hem achter te moeten in een mortuarium draait mijn maag om. Mijn man ik twijfelde geen moment en stonden beide achter dit besluit.

Ik wil graag weten hoe we de baby kunnen vervoeren naar huis. De verpleegster geeft aan dat zij in het ziekenhuis een aantal mandjes hebben waar we uit kunnen kiezen. Ik ben heel benieuwd hoe deze mandjes eruit zien, want ik heb echt geen idee. In mijn gedachten zijn het mooie zachte ovale mandjes met mooie bekleding als een soort bedje aan de binnenkant. Dat beeld is meteen verdwenen als de verpleegster met twee mandjes binnenkomt.

Ik weet niet wat ik moet zeggen, want dit had ik niet verwacht. De mandjes lijken op aardappelmandjes en het is totaal niet iets waar je een kindje in wilt leggen. In de mandjes ligt ook helemaal niets. Het is niet eens bekleed of iets dergelijks. Ik vind dit echt vreselijk. Waar moet een baby dan op liggen, denk ik? Ik ben heel blij dat ik mijn eigen dekentje voor de baby heb meegenomen. Dan heeft hij in ieder geval een ‘zacht bedje’ waar hij op kan liggen. Ik bedank haar voor het brengen van de mandjes. Ik laat haar straks weten wat we gaan doen. Aan mijn reactie heeft ze door dat ik niet bijster enthousiast ben. Ze zegt dat we ook zelf iets anders mogen regelen als we dat zouden willen.

We gaan snel op internet kijken of we wat kunnen vinden. Ook hier is weinig te vinden. Hetgeen wat nog het dichtstbij komt zijn hoe gek het ook is, zijn hondenmandjes. Maar het idee om je baby in een hondenmandje te doen, is ook niet echt fijn. We bellen een uitvaartwinkel in de buurt om te vragen welke mogelijkheden zij hebben. Het enige wat ze hebben is een mooi zacht blauw mandje, echter is deze te klein. Jammer… Waar moeten we zo snel wat vinden? Ik weet ook niet hoe lang de bevalling nog op zich laat wachten. Op dit moment heb ik nog geen weeën, maar als deze eenmaal komen, dan zal het snel gaan. Het idee om misschien mijn baby te moeten vervoeren in een aardappelmandjes benauwd me. Vind dit zo erg. Hoe moeten we dit nu doen?

Mijn moeder en tante die zijn er gelukkig en zeggen dat zij nog even snel de stad ingaan om te kijken of zij wat kunnen vinden. Ik heb nog geen weeën, dus ze kunnen gerust gaan. Het is toch nog wachten. Ik weet niet wat zwaarder is. Het bevallen straks of het nu wachten erop?

Als ik had geweten dat het ziekenhuis dit soort mandjes had, dan had ik gister meteen zelf wat gezocht. Nu wordt je in het nauw gedreven. Mijn moeder en tante zijn snel terug en hebben gelukkig wat gevonden. Ze halen een mooi wit mandje uit de tas, dat aan de binnenkant bekleed is met witte stof. Ook hebben ze een mooi donkerblauw doek met witte sterren gekocht. Het ziet er mooi uit en het stelt me gerust dat we onze baby straks hierin kunnen meenemen.

We ontvangen een document dat we onze overleden baby mogen vervoeren in onze eigen. Nooit heb ik geweten dat overleden baby’s op deze manier vervoerd werden.

1 thought on “Hoe vervoer je een stil geboren baby?

  1. Ik kan me voorstellen dat je een stil geboren baby mee naar huis wilt nemen. Als moeder voel je dat het kindje een liefdevolle behandeling verdient. Fijn dat je blij bent met het mandje dat je gevonden hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge