FOOD

Weet jij hoe gezond mangosteen is?

mangosteen

Nu hoor ik je denken, mangosteen? Ja, mangosteen. Het is geen mango en het is geen steen. Wat het dan wel is? Het is een super gezonde tropische vrucht. Je zou het ook wel een ‘superfood’ kunnen noemen. De mangosteen komt uit Zuidoost-Azië en wordt in de westerse landen steeds populairder door haar bijzonder gezonde karakter.

In tegenstelling tot de naam, ziet de mangosteen er totaal niet uit als een mango. Het is een compleet andere soort vrucht en heeft ook niets met een mango te maken. De mangosteen heeft een dikke paarkleurige schil. Van binnen zit het vruchtvlees. Het zijn zachte witkleurige partjes, die een beetje te vergelijken zijn met de smaak van een lychee. De partjes zijn heerlijk zoet en sappig.

De mangosteen groeit aan een boom in de regenwouden van Zuidoost-Azië. Mangosteen en wordt in die landen al eeuwen gebruikt, vanwege de medicinale werkingen ervan. Het zou bijvoorbeeld werken bij aandoeningen als koorts, ontstekingen en buikloop, maar ook zou het een positief effect hebben bij diabetes, artrose en zelfs kanker. Hier zijn onderzoeken naar gedaan, echter is het niet duidelijk of dit daadwerkelijk ook zo is.

De reden waarom men zo positief is over de werking van mangosteen, is dat er een hoge hoeveelheid antioxidanten in zitten. Meer dan bijvoorbeeld blauwe bessen, waarvan we weten dat daar heel veel antioxidanten in zitten. Deze antioxidanten noemen ze ook wel Xanthonen. Dit zou ontstekingsremmend werken. Men zegt zelfs dat het ook zou helpen bij afvallen. Daar is de supplementenindustrie goed op ingesprongen. Overal zijn wel poedertjes en capsules te koop. Of het echt zou werken? Ik heb geen idee. Ik ben zelf altijd een voorstander van het product zelf in de verse vorm. En niet van een chemisch verwerkt supplement.

Het gezondste gedeelte van de vrucht is niet het vruchtvlees zelf, maar juist de schil. En laat ik dit nu steeds hebben weggegooid. Je zou hier thee van kunnen trekken. Ik heb alleen geen idee hoe? Moet ik de schillen gewoon in heet water laten trekken, zoals ik bijvoorbeeld met verse gember ook doe? Dat ga ik nog wel een keer uitzoeken. Want als de schil het gezondst is, dan is het toch zonde als ik dit weggooi.

De mangosteen is helaas geen goedkope vrucht. Voor een kilo betaal je al gauw rond de € 18,-. Ook is het vers niet overal verkrijgbaar. In de toko vind je ze ook wel in blik, maar ben ik daar nooit zo dol op. Ik hou van een verse mangosteen. Het is prijzig, maar persoonlijk vind ik het echt de prijs waard.

Ken jij de mangosteen en heb je dit weleens gegeten?

logo

10 thoughts on “Weet jij hoe gezond mangosteen is?

  1. ik heb het nog nooit gegeten, maar proef graag alles wat ik niet ken..
    Mag ik zeggen dat k redelijk moe word van die superfoods? Vandaag is het Mangosteen, gisteren was het avocado, eergisteren de bosbes….

  2. Nog nooit gehoord van de mangosteen haha, het klinkt niet heel lekker, maar op zich ziet het er wel lekker uit! Als ik het ooit tegenkom toch eens proberen!

  3. Ik heb hier echt nog nooit van gehoord. Wel prijzig inderdaad maar ben wel erg benieuwd naar de smaak ervan

  4. Ik heb echt nog nooit van een mangosteen gehoord, ook bij het zien van de afbeelding gaan er geen bellen bij mij rinkelen. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge