BABY, STIL GEBOREN

Regenboogbaby, wat is dat?

regenboogbaby

Wat is een regenboogbaby?
De term regenboogbaby was mij tot een jaar geleden niet bekend. Logisch ook, aangezien ik niet eerder hiermee te maken heb gehad tot het mijzelf overkwam. Ze zeggen altijd: ’na regen komt zonneschijn’. Als het licht door de wolken breekt, is er een regenboog te zien. Zo noemen we een baby die geboren wordt na het verlies van een baby, doodgeboorte of miskraam. Zij brengen als het ware weer kleur na een donkere periode.

Doodgeboren
In december 2016 is mijn zoon na 8 maanden zwangerschap in mijn buik overleden. Compleet onverwachts. Dit kwam als donderslag bij heldere hemel. Meteen ontstond er een donkere wolk boven ons leven die nog geen zonneschijn door kon laten. Ik was letterlijk leeg. Ik was verdronken in mijn eigen tranen. Er ging geen dag voorbij dat ik niet gehuild heb. Mijn kind was er niet meer en het voelde alsof mijn laatste kans op een baby was verkeken. Ik heb altijd gezegd dat ik niet ouder dan 35 wilde zijn als ik mijn laatste kindje zou krijgen. Hij was ons derde kindje. Net twee dagen was ik 35 jaar toen hij in mijn buik overleed. De dag erna is hij levenloos ter wereld gekomen.

Wonder
Ik begrijp echt heel goed, als je een eerste kindje verliest, je het liefst alle gordijnen dicht doet en voor altijd in je bed wilt blijven liggen. Dit had ik ook willen doen. We hebben gelukkig nog twee kinderen, een zoon en dochter. Door hun zijn wij op de been gebleven. Je moet dan verplicht door. Door de leegte die er was achtergelaten in ons gezin, hoopte we op een wonder. Nooit heb ik durven dromen dat het ook daadwerkelijk zou gebeuren. Tot dat ene moment. Het moment dat ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen had. Daar kwamen de eerste zonnestralen. Een gloed die je gezicht van warmte voorziet.

Schuldgevoel
Dit zou mijn vierde zwangerschap worden, maar een zwangerschap die niet meer onbezorgd zou zijn. Ik was niet gerust tot het moment dat ik mijn kindje levend en gezond in mijn armen zou hebben. Dat zou nog negen maanden duren. Negen hele zware maanden. Mentaal een loodzware taak. Ook voelde ik me ergens een soort van schuldig. Een schuldgevoel naar mijn overleden baby. Alsof ik hem zou vervangen door deze nieuwe zwangerschap aan te gaan. Dit heb ik snel losgelaten, want nooit heb ik mijn kindje willen vervangen.

Mijn regenboogbaby
Precies een jaar en 11 dagen nadat onze zoon levenloos ter wereld kwam is onze regenboogbaby geboren. Gezond en wel. Ik heb nu dus ook een regenboogbaby. Een prachtig kindje dat nooit de leegte van onze overleden zoon kan vullen, maar die ons wel weer zonneschijn in ons leven heeft gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge