BABY

5 tips om je baby door te laten slapen

doorslapen

Doorslapen van je baby. Ik denk dat het misschien wel één van de meest gezochte onderwerpen van ouders op Google is. Gebroken nachten zijn echt ‘killing’. Helemaal als je nog andere kinderen hebt rondlopen. In het begin is het misschien nog wel te doen, maar op een gegeven moment smacht je echt naar slaap. Al is het maar een paar uurtjes. Dat doet een mens al goed. Zelf ben ik heel erg gesteld op mijn nachtrust en trek gerust zo minimaal 8 á 9 uur aan één stuk door. Die uren hebben zich vanaf de geboorte van mijn baby’s beperkt tot misschien twee maximaal drie uur achterelkaar.

Mijn kinderen sliepen wel allemaal binnen drie maanden door, maar hadden alle ook hun eigen ritme. En ik moet er misschien wel even een kanttekening bij maken. Met doorslapen bij ons bedoel ik minimaal 8 uur. Dat vind ik echt doorslapen. Het officiële doorslapen is al bij vijf uurtjes. Bij mijn eerste zoon sliep hij met 12 weken door. Wat een verademing was dat. Zeker bij een eerste is het zoeken naar een ritme. Maar toen we het ritme eenmaal te pakken hadden, was de rust wedergekeerd.

Bij de tweede keek ik heel erg uit naar haar komst, alleen keek ik wel weer tegen die slapeloze nachten op. Ik bereidde mezelf mentaal voor op minder slaap (of eigenlijk gezegd, geen slaap). Mijn dochter was verrassend genoeg een hele goede slaper. Met een week of zes sliep ze door. Wat waren we verwend. Zo fijn. Ik heb bij haar ook niet echt het gevoel gehad dat we zulke slechte nachten hebben gehad. Misschien hebben we die wel in het begin gehad, maar dat vergeet je ook zo snel. En dat is het ook. Je vergeet zo snel hoe zwaar die nachten zijn als je kind eenmaal doorslaapt.

Bij mijn derde heb ik helaas wel slapeloze nachten gehad, maar dat heeft hele andere redenen gehad. Ik had met alle liefde de nachten willen doen, als hij bij ons zou zijn.

Ik had goede hoop bij mijn jongste zoon. Ik had me engszins ingesteld op slapeloze nachten, maar dacht dat hij ook snel zou doorslapen als mijn dochter. Helaas was dit niet het geval. We hadden vanaf het begin al wel snel een ritme. Ik denk dat het ook te maken heeft met de flow van de rest van het gezin. We hebben al vanaf het begin ritme en regelmaat gehad, waardoor de jongste automatisch meegaat.

Hij sliep vanaf het begin redelijk goed. Alleen had hij in de nacht veel last van buikkrampen. Hierdoor was hij veel wakker. En wij dus ook. Alle drie de kinderen hebben last gehad van buikkrampen. Bij de twee oudste was dat voornamelijk overdag. ’s Nachts hadden ze hier minder last van. We waren het dus eigenlijk niet gewend. En niet slapen, breekt je echt op. En helemaal als je overdag nog twee hebt rondlopen.

Uiteindelijk sliep hij met 12 weken helemaal door. En niet 8 uurtjes, maar het klokje rond. Hij sliep heerlijk van 19.30 uur tot 7.30 uur. Probeer je als ouders dus vooral niet druk om te maken (je hebt al zo weinig energie). Eén ding die je als ouder nooit moet vergeten, is dat elk kind anders is. Al die richtlijnen zijn leuk, maar dat geldt niet voor iedereen.

Ik kan je baby niet door laten slapen, maar ka wel vijf tips delen. Dit heb ik bij al mijn drie kinderen toegepast en werkte voor ons in ieder geval goed.

1. Zorg voor regelmaat
Dit is eigenlijk de basis. Probeer iedere dag een zelfde patroon aan te houden voor het slapengaan. Start bijvoorbeeld met een badje, massage, flesje en dan naar bed. Door elke keer hetzelfde aan te houden, weet je baby op een gegeven moment waar hij/zij aan toe is. Kracht van herhaling.

2. Zo min mogelijk prikkels voor het slapen gaan
Hoe rustiger je het bed ritueel doet, hoe rustiger je baby is en uiteindelijk zal slapen. Ga dus geen intensieve gesprekken voeren voor het slapengaan.

3. Inbakeren
Door in te bakeren, slaapt je baby veel rustiger. Soms kan een baby zichzelf wakker slaan, als ze nog geen controle over hun armen hebben.

4. Praat ’s nachts niet tegen je baby
Zorg dat je bij een nachtvoeding of als je baby ’s nachts wakker wordt, niet te praten. Hoe saaier, hoe beter.

5. Doe ’s nachts geen lichten aan
Zorg dat je zo min mogelijk licht aan doet. Ga je je baby voeden, doe dan bijvoorbeeld het licht van de overloop aan, waardoor het in de kamer donker blijft.

 

1 thought on “5 tips om je baby door te laten slapen

  1. Bij ons sliepen ze eigenlijk ook heel snel door, na ongeveer twee maanden. Moet ook zeggen dat het überhaupt goede slapers zijn. Denk inderdaad dat vooral regelmaat heel belangrijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge