BABY, MOMLIFE

Wat als borstvoeding niet lukt

borstvoeding

Vanaf het eerste moment dat ik zwanger was, was ik vastberaden om borstvoeding te geven. Ik wilde er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mijn kinderen juist in het begin die eerste borstvoeding zouden krijgen. Voor dat mijn eerste geboren was, had ik een handkolf aangeschaft. Dat met het idee dat als ik het zelf even niet kon geven, bijvoorbeeld mijn man het dat over kon nemen.

Na de bevalling probeerde ik vol goede moed om mijn zoon aan te leggen. Dat lukte helaas voor geen meter. Hij wilde maar niet happen. Van elke keer weer proberen tot tepelhoedjes, die niet werkte, ben ik maar gestopt om hem aan te leggen. Al snel heb ik de handkolf erbij gehaald in de hoop dat dit meer zou brengen. Een handkolf biedt misschien meer uitkomst als borstvoeding eenmaal op gang is, maar als alles nog moet beginnen, is het bijna een missie kansloos. Op aanraden van de kraamhulp hebben we een kolfmachine gehuurd. Dat schoot iets op en gaf meteen al wat meer hoop.

Vooral bij een eerste had ik geen enkel idee hoelang het zou duren voordat er een beetje melk geproduceerd zou worden. Ik had altijd het idee dat je je kind aanlegt en hop, daar kwam de melk. Dat beeld verdween al heel snel. Borstvoeding was keihard werken. Volhouden, bloed, zweet en tranen.

En toen kwam de eerste druppel. Zo blij als een kind was ik. Mijn leven bestond ineens uit kolven, voeden, kolven, voeden, niet slapen en ga zo maar door. Ik wilde zo graag dat het goed opgang zou komen en zou slagen. Maar dat kolven worp niet echt zijn vruchten af. Er kwam wel wat melk, maar niet voldoende om een volledige fles te geven. En het werd ook maar niet meer en ik werd er alleen maar meer moe van.

Mijn tweede
Bij mijn tweede wilde ik heel graag dat ook zij de eerste melk zou krijgen, maar had ik de hoop eigenlijk opgegeven. Ik hield er rekening mee dat het niet zou lukken. Sowieso wilde ik het wel proberen. Tot onze verbazing hapte zij meteen en ging het goed. Omdat ik van de vorige wist dat ik niet voldoende had, heb ik haar ook steeds bijgevoegd. Hoeveel ze steeds binnenkreeg, wist ik dus niet precies. Ik vond het heel fijn om borstvoeding te kunnen ervaren. Het is zoiets bijzonders. Het enige jammere bleef wel, dat ik niet voldoende had.

Mijn derde
Mijn derde zwangerschap liep dramatisch af na 8 maanden. En juist nu, nu ik geen kind had om te voeden, kwam de borstvoeding ineens uit zichzelf op gang. Daar wanneer ik het graag wilde en nodig had, kwam het moeizaam. Nu ik zoveel verdriet had en geen baby had om te kunnen geven, kwam de melk eruit. Hoe bizar kan het zijn….

Mijn vierde
Ook mijn vierde wilde ik graag borstvoeding geven. Hij hapte gelukkig wel, maar ik kreeg erg veel pijn. Ik ben uiteindelijk maar alles gaan kolven, zodat ik ook precies wist hoeveel hij aan borstvoeding kreeg. Het was namelijk ook bijna geen doen, om eerst borstvoeding te geven, dan weer kunstvoeding, terwijl je ook nog twee kinderen rond hebt lopen. Nu spaarde ik alles op tot ik een volledige fles had.

Al met al ben ik blij dat ik ze allemaal wat borstvoeding heb kunnen geven. Helaas kwam er niet meer dan maximaal 40 cc. per keer. Het was slopend, maar ik wilde niet opgeven. Na ruim een maand ben ik ermee gestopt en zijn we volledig overgegaan op kunstvoeding.

Lukte borstvoeding bij jullie?

logo

1 thought on “Wat als borstvoeding niet lukt

  1. Nou, herkenbaar hoor je verhaal. Bij de eerste lukte het goed, maar mondjesmaat. Het deed verrekte pijn en toch wilde ik dat het lukken zou. Lukken deed het, tot 8 maanden lang. Daarna kreeg hij tandjes, ging hij bijten en was ik er klaar mee.

    Bij mijn tweede deed het weer zeer maar kwam het wel goed op gang. Helaas belandde ik zelf op een grijze wolk waardoor ik door de bomen het bos niet meer zag. Mede door de pijn ook ging ik kolven. Eerst ging dat 2 maanden best goed, daarna niet meer en toen ben ik omwille van mezelf ook gestopt.

    Nu gaat het beter met me (ik ben 4 maanden geleden bevallen) en heb ik spijt en voel ik me schuldig. Maar ja. Er komt toch echt geen druppel meer uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge