FOOD

RECEPT: Maak zelf de lekkerste macarons

macarons

Na een aantal mislukte pogingen, is het dan eindelijk gelukt. De Franse macaron! Wat een heerlijk koekje is dat. Dit Franse koekje van amandelmeel en eiwit is heerlijk luchtig en heeft een licht krokante buitenkant en een zachte binnenkant. Wat een macaron ook kenmerkt is het ‘voetje’. De onderkant van de macaron heeft een soort ribbel laagje. En nu denk je misschien, wat maakt dat voetje nou uit? Nou heel wat als je het zelf maakt. Dit koekje heeft een soort van precisie drang, waardoor het ‘voetje’ er dus altijd moet zijn. En dan pas is de macaron perfect!

Maar wat was het lastig om het goed te krijgen. Had al meerdere pogingen gedaan, maar mijn macaron zag er niet uit als een echte macaron. Zo blij als een kind was ik, toen het eindelijk gelukt was. Hoe blij kun je zijn, haha.

Als we in Frankrijk zijn, kopen we deze koekjes altijd, aangezien ze bij ons erg geliefd zijn. En thuis maak ik ze nu zelf. Het vergt even wat oefening, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan lukken ze zeker! Voor de vulling heb ik deze keer slagroom gebruikt. Je kan ze ook vullen met bijvoorbeeld chocolade ganache of jam.

Wat heb je nodig?
• 150 gram eiwit (van ca. 4 eieren)
• 200 gram amandelmeel
• 200 gram poedersuiker
• 200 gram fijne suiker
• 50 ml water
• Eventueel kleurstof

Vulling
• Eetlepel poedersuiker
• 75 ml slagroom

Hoe maak je het?
Zeef eerst de amandelmeel. Hierdoor krijg je een mooi koekje zonder grove stukjes. Voeg aan het amandelmeel de poedersuiker en 75 gram van het eiwit toe. Meng dit door elkaar. Als je de macaron een kleurtje wilt geven, kun je dat nu ook doen.

Klopt de overige 75 gram eiwit op in de mixer. Breng 50 ml water met 200 gram suiker aan de kook tot het 118 graden is. Als het eiwit begint te schuimen, voeg je het suikerwater toe. Klopt het door tot je mooie pieken krijgt.

Nu komt het lastige gedeelte. Voeg het schuim toe aan het amandelmeel en schep dit voorzichtig door. Het makkelijkst is het het kookschuim in twee delen toe te voegen. Je mengsel is goed als het als een soort lava van je spatel afdruipt.

Doe het mengsel in een spuitzak en spuit kleine rondjes van ca. 2,5 cm op een bakpapier op de bakplaat. Laat dit vervolgens voor minimaal een uur staan. Hierdoor kunnen de macarons een beetje drogen en krijgen ze een velletje. Na een uur kun je ze in de oven doen op 170 graden gedurende ca. 10/15 minuten.

Laat de macarons goed afkoelen. Vul ze met wat lekkers en je hebt zelf de lekkerste macaron gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge