Eet jij het al, granola? Lekker als ontbijt, lunch of tussendoor? Ik vind het heerlijk om de dag te beginnen met een schaaltje Griekse yoghurt met knapperige granola en wat vers fruit als blauwe bessen of aardbeien. Iets uit een pak ben ik nooit zo een fan van, omdat er zoveel toevoegingen in zitten dat je je soms afvraagt wat er nog gezond aan is. Dus maak ik het liever zelf. En zelf granola maken is zo simpel!
Het is ontzettend makkelijk, want je roostert alles ongeveer 20 minuutjes in de oven. Je kunt er precies in doen wat jij lekker vind. Noten, granen, zaden of gedroogd fruit. Zelf ben ik bijvoorbeeld niet heel dol op rozijnen, dus die laat ik lekker achterwege. Ik probeer alles zo puur en simpel te houden, zodat je de maximale voedingsstoffen binnen krijgt. En om het een beetje te zoeten, gebruik ik goede honing.
Voor deze granola gebruik ik geen havervlokken, maar speltvlokken. Alle ingrediënten kun je bij een notenkraam op de markt vinden of zelfs ook in de supermarkt. Verder heb je een luchtdichte pot nodig.
Wat heb je nodig?
• Speltvlokken
• Pompoenpitten
• Zonnebloempitten
• Gebroken lijnzaad
• Hennepzaad
• Kokosrasp
• Sesamzaadjes
• Walnoten
• Pecannoten
• Hazelnoten
• Honing
Hoe maak je het?
Meng alle granen, zaden en noten door elkaar. Doe het op een bakplaat of ovenschaal. Je kunt de noten in stukjes breken als je dat zou willen. Rooster het geheel ongeveer 20 minuten in de oven op 180 graden. De honing voeg ik niet van te voren toe. Als honing te heet wordt, gaan alle goede stoffen eruit. Na 20 minuten haal je het uit de oven en strooi je de honing erover. Als het goed is, hoor je een sissend geluid. Meng alles goed door elkaar en laat het afkoelen. Je hebt nu zelf de lekkerste en gezondste granola gemaakt!