BABY, KIND, MOMLIFE

Hoe ons bedtijd ritueel met drie kinderen is

bedtijd ritueel

Het bedtijd ritueel bij ons thuis is redelijk strak. Met drie jonge kinderen is dat ook wel nodig. Om het onszelf niet te moeilijk te maken, zorgen we ervoor dat onze kinderen precies weten waar ze aan toe zijn. Daarbij moet ik eerlijk zeggen dat het echt een teamwork is, tussen mijn man en ik.

Om uiterlijk 18.30 uur zorg ik ervoor dat we gegeten en gedronken hebben. Het liefst ietsje eerder, zodat de twee oudste kinderen nog even de tijd hebben om te spelen na het eten. Tussen 18.30 uur en 18.45 uur gaan we met z’n allen naar boven. De baby leg ik dan in zijn bedje, zodat hij nog even kan slapen.

Dan beginnen we met tandenpoetsen. Onze zoon en dochter doen dat eerst zelf. Vervolgens lopen we hen beide even na, zodat alle mondjes weer schoon en fris zijn. Als eerste gaat onze dochter onder de douche. Als zij klaar is, gaat onze zoon. Hij is zelfstandig genoeg en kan zichzelf douchen. Als hij doucht, droog ik of mijn man onze dochter en smeren haar lekker in. Geven haar pyjama aan en gaan dan in haar kamer op haar stoel zitten.

Zij kiest dan vervolgens een boek uit die wij voorlezen. Negen van de tien keer is het een boek van Richard Scarry. Dit was persoonlijk ook mijn favoriet als kind. Ik kon uren naar alle plaatjes kijken. Voor de mensen die de boeken van Richard Scarry kennen, weten dat je kunt verdrinken in de illustraties. Overal is wel wat te zien en gebeurt er iets. Zo ontzettend leuk. Onlangs heb ik een stapel van deze boeken gekocht en onze kinderen zijn er ook dol op.

Mijn dochter mag dan een slaapliedje kiezen die ik voor haar zing terwijl zij in bed ligt. Vervolgens gaat het licht uit en is het bedtijd. Intussen is onze zoon gedoucht, ingesmeerd en aangekleed. Mijn man gaat nog met hem lezen en dan kletsen zij nog wat. Als ik bij hem kom, mag ook hij een slaapliedje kiezen die ik zing. En dan is het ook voor hem bedtijd.

Twee op bed, nog één te gaan. Mijn man maakt vast een badje voor de baby. Ik doe dan de baby lekker in bad en masseer hem daarna even. Ik gebruik een babyolie, zodat ook hij lekker is ingesmeerd. Terwijl ik dat doe, maakt mijn man een flesje. Ik geef hem daarna de fles en na het boeren is het ook bedtijd voor de jongste telg.

Uiteraard verloopt het soms wat moeizamer als bijvoorbeeld onze peuter dochter dwars is en alles zelf wilt doen. De baby niet slaapt, maar huilt terwijl we met de andere twee bezig zijn. Onze zoon het soms liever allemaal op een wat langzamer tempo doet, omdat hij zit te tekenen op de beslagen douchedeur. Onze dochter nog zes keer moet plassen, nadat ze in bed ligt. Gelukkig is dit niet altijd en is dit ons bed ritueel voor onze kinderen. Om uiterlijk 20.00 uur liggen alle kindjes op bed. Dan is het rust in huis. Meestal ploffen wij dan nog even op bed om bij te komen.

Hoe verloopt het bed ritueel met jullie kind(eren)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge